ජාන තාක්ෂණය හා එහි වාසි,අවාසි - 11-වසර කෘෂිකර්මය

ජාන තාක්ෂණය හා එහි වාසි,අවාසි

ජාන තාක්ෂණය

සතෙකුගේ හෝ ශාකයක හෝ වෙනත් යම් කිසි ජීව විශේෂයක සෛල තුල පවතින ජාන වලින් ඇතැම් ජාන කොටස් වෙන්කර එම කොටස් තුලට වෙනත් සත්ත්වයෙකුගේ හෝ ශාකයක ජාන එකතු කරමින් නව ශාකයක් හෝ සත්වයෙක් බිහි කිරීමේ තාක්ෂණික කටයුතත ජාන තාක්ෂණය ලෙස හැදින්වේ.

  

ජාන වෙනස් කරන ලද ආහාර

 

  • සෝයා
  • බඩ ඉරිගු
  • කැනෝලා
  • හවායින් ගස්ලබු
  • තක්කාලි
  • අර්තාපල්
  • උක්
  • සීනි බීට්
  • ස්වීට් කෝන්
  • වී

ජාන තාක්ෂණයේ ආරම්භය

 

ජාන තාක්ෂණය විසි වන සියවස මැද භාගයේ පටන් ලෝකය තුල ඇතිවූ නව තාක්ෂණික ප්‍රවණතාවක් ලෙස හැදින්විය හැක. සීඝ්‍ර ජනගහන වර්ධනය හමුවේ දැනට ඉතිරි වී ඇති ස්වභාවික සම්පත් එක හා සමාන ලෙස ලෝකයේ රටවල් අතර බෙදී යාමක් සිදු නොවන හෙයින් ඉතා කෙටි කාලයකින් අස්වැන්න වැඩි කිරීමේ ක්‍රමෝපායන් මෙතුලින් විමසා බැලේ.දැනට මෙය ප්‍රධාන  වශයෙන් ආහාර භෝග නිෂ්පාදනය සම්බන්ධයෙන් පුලුල් ලෙස විමර්ෂණයට ලක් කෙරේ. තත්වය එසේ වුවත් ජාන තාක්ෂණික ක්‍රම සහ පර්යේෂණ තවමත් සිමා වී ඇත්තේ ලෝකයේ රටවල් අතලොස්සක පමණි. උදාහරණ ලෙස ඇමරිකාව,ආර්ජන්ටිනාව‍, චිනය බ්‍රසීලය,ජපානය වැනි රටවල් දැකිවිය හැකිය.

 1990 දශකයේදී  ජාන තාක්ෂණය ආහාර නිෂ්පාදන කර්මාන්තයට යොදා ගන්නා ලදී.2000 ජනවාරි මාසයේදී  ජාන වෙනස් කරන ආහාර සම්මුකියට අත්සන් තබන ලදි.මෙයට රටවල් 130 කට වඩා අත්සන් තබා ඇත.

වර්ථමාන ලෝකයේ පවතින විශාල ආහාර අර්බුදයට පිලියමක් ලෙස ජාන තාක්ෂණය යොදා ගනිමින් ආහාර  නිපදවනු ලබයි.වසර 2050 වන විට ලෝකයේ ජනගහනය බිලියන 9 ඉක්මවන බවට ඇස්තමේන්තු ගත කර ඇති අතර දැනට අප සතුව ඇනි සම්පත් ප්‍රමාණය ඊට  ප්‍රමානවත් නොවනු ඇත.එම නිසා ජාන තාක්ෂණය යොදාගෙන අප අතැති සම්පත් ප්‍රමාණයෙන් වැඩි අම්වැන්නක් ලබා ගත හැකිය.

අපගේ සාම්ප්‍රදායික කෘෂිකර්මාන්තයේදී ගොවීන් ඔවුන් විසින්ම බීජ සපයා ගනියි.කලින් වගාවේ අස්වැන්නෙන් කොටසක් ඊලග වගාවේ බීජ ලෙස ගනියි. එහෙත් ජාන වෙනස් කල බීජ වල අස්වැන්න එ ආකාරයට යලි බීජයක් ලෙස ගත නොහැක.     

 

 ජාන තාක්ෂණයේ ඇති අවධානම වන්නේ බීජ නිශ්පාදන සමාගම් වලට ලෝක ඒකාධිකාරයක් පැවතීමයි.  ඒ වාගේම ටික කලක් ගිය විට එම භෝග වලට සරිලන වල් පැල හා කෘමීන් ඇතිවේ.ඉන් පසු ශාක,බීජ,ආහාර වල අයිතිය හා පාලනය ඔවුන් සතු වේ.ඒවාට පිලියම් ඇත්තේද ඔවුන් සතුවය.එම නිසා ගොවීන්ට එම සමාගම් මතම යැපෙමින් බෝග වගා කිරීම සිදුවේ.

 

ජාන තාක්ෂණයේ වාසි

 

  • අහිතකර තත්ව වලට ප්‍රතිරෝදී ලෙස සකස් කර ඇත.
  • වැඩි අස්වැන්නක් ලබා ලත හැක
  • අඩු පොහොර ප්‍රමාණයක් පමණක් අවශ්‍ය වේ.
  • අවශ්‍ය ජල ප්‍රමාණය අඩුය.
  • කෘමි ප්‍රතිරෝදී වේ.
  • වල් නාශක වලට ප්‍රතිරෝදී වේ.
  • ජනගහන වර්ධනය සමග ආහාර සැපයුම වැඩි කල හැකිය.
  • බීජ වල හා ආහාරයට ගතහැකි කොටස් වල පෝෂණය වැඩි කල හැකිය.
  • එළවලු පළතුරු වල ගබඩා කාලය වැඩි කරයි.
  • නයිට්‍රජන් ලබා ගැනීමේ කාර්යක්ෂමතාවය වැඩි කරයි.
  • හොද වයනයක්,රසයක් හා පෝෂක තත්වයක් පවතී.

 

 ජාන තාක්ෂණයේ අවාසි

 

  • පරිසරය දූෂණය වේ.
  • සමහර අවස්ථා වල මිනිසුන්ට හානිදායක වේ.
  • සුපිරි වල් පැල ඇති වේ.
  • සුපිරි වල් පැල අනෙකුත් ප්‍රධාන භෝග පරයා ආධිපත්‍ය පතුරුවයි.
  • නොසිතු ජීවීන් සමග ජාන හුවමාරු විය හැක.
  • අඩු පහසුකම් සහිත සංවර්ධනය වෙමින් පවතින රට වලට සුදුසු නොවීම.
  • ආහාර සැපයීම බහු ජාතික සමාම් කිහිපයකට පමණක් සීමා වීම.

 

 

ජාන ආහාර නුසුදුසු ඇයි?

 

 අද වනවිට ලෝකයේ දියුණු රටවල් ජාන තාක්ෂණය පිළිබද පර්යේෂණ සිදු කළද ඔවුන් එම රටවල වැසියන් ජාන තාක්ෂණික ආහාර වලින් ආරක්ෂා කර ඇත. උදාහරණයක් ලෙස ඇමරිකාව ජාන නවීකරණය කරන ලද ඉරිගු මනුෂ්‍ය ආහාරයට නුසුදුසු බව පවසා තිබේ.බ්‍රිතාන්‍යය හා ප්‍රංශය ඇතුලු රටවල් ගණනාවක් මෙසේ ජාන ආහාර භාවිතය තහනම් කර ඇති අතර ඇතැම් රටවල් සීමා පනවා ඇත. අපද එම ආහාර ගැනීමේදී තවත් වරක් සිතිය යුතුය.