මස් හා මස් නිෂ්පාදන සඳහා තත්ත්ව පාලන ක්‍රම සහතික කිරීම

මස් හා මස් නිෂ්පාදන සඳහා තත්ත්ව පාලන ක්‍රම සහතික කිරීම

මස් හා මස් නිෂ්පාදන සඳහා තත්ත්ව පාලන ක්‍රම සහතික කිරීම


ශ්‍රී ලංකා ප්‍රමිති ආයතනය මගින් ලබාදෙන සේවා අතරින් ප්‍රධාන තැනක්‌ සහතිකකරණ සේවාව සඳහා හිමිවේ. මෙම සහතිකකරණ සේවාව මගින් යම්කිසි නිෂ්පාදන ආයතනයක්‌ තම නිෂ්පාදන ක්‍රියාවලිය ආදාල ප්‍රමිතිවල දක්‌වා ඇති අවශ්‍යතාවලට අනුකූලව පවත්වාගෙන යන බව හඟවයි.

මෙරට මස් හා මස් නිෂ්පාදන සකස් කිරීමේ ආයතන සඳහා තත්ත්ව සහතික කිරීමේ කටයුතු ප්‍රවර්ධනය කිරීමේදී ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර. ආයතනයෙහි තත්ත්ව පාලන ක්‍රම සහතික කිරීමේ කාර්යය වැදගත් භූමිකාවක් ඉටු කරන අතර පහත සඳහන් සහතික කිරීමේ වැඩසටහන් ක්‍රියාත්මක කරයි.

 

සහතික කිරීම ලබාගැනීමේ ක්‍රියා පටිපාටිය

සහතික කිරීමට පෙර

සහතික කිරීම සඳහා අයදුම් කිරීම

ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර.ආ. වාර්තාව / ඇගයීමට පූර්වයෙන් ප්‍රශ්නාවලිය මත පදනම්ව වැඩි දියුණු කිරීම

තත්ත්ව අත්පොත මත ප්‍රමාණවත්බව පිළිබඳ විගණනය

තත්ත්ව ක්‍රමයට වැඩි දියුණු කිරීම් සිදු කිරීම

1 අදියර විගණනය සිදු කිරීම

ක්‍රමයට වැඩි දියුණු කිරීම් සිදු කිරීම

ii අදියර විගණනය සිදු කිරීම

සහතික කිරීම

සහතික කිරීමෙන් පසු

අධීක්ෂණය

යළි ඇගයීම

 

 

ප්‍රසිද්ධියේ කෙරෙන ප්‍රකාශනය

එහි කළමනාකරණ ක්‍රම සහතික කිරීමේ කටයුතු අපක්ෂපාතීව සිදු කිරීමේ වැදගත්කම  ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර.ආ. අව‍බෝධ කරගෙන සිටින අතර බැඳියා පිළිගැටුම් කළමනාකරණය කර එහි කළමනාකරණ ක්‍රම සහතික කිරීමේ කටයුතු වල විෂය  නිශ්‍රිත බව සහතික කරයි.

ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර. ආයතනයේ කළමනාකරණ ක්‍රම සහතික කිරීමට අදාල පැමිණිලි සම්බන්ධයෙන් කටයුතු කිරීමේ ක්‍රියා පටිපාටිය

  • කළමනාකරණ ක්‍රම සහතික කිරීමේ කටයුතු වලට අදාලව කවර හෝ සේවා දායකයෙකුගෙන් හෝ වෙනත් අදාල පාර්ශ්වයකින් ලැබෙන පැමිණිලි ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර.ආ. භාරගනී.
  • යම් පැමිණිල්ලක්  භාරගැනීමෙන් පසු, එය පැමිණිලි ලේඛනයෙහි සටහන් කර පැමිණිල්ල ලැබුණු බව දන්වා යැවේ.
  • පැමිණිල්ල පිළිබඳ පරීක්ෂණ පවත්වා වාර්තාවක් පිළියෙල කෙරේ. මේ සම්බන්ධයෙන් සහතිකය දරන්නා හා පැමිණිලිකරු හමුවීම අවශ්‍ය විය හැකිය.
  • පැමිණිල්ලේ ප්‍රතිඵලය සහතිකය අත්හිටුවීම හෝ අවලංගු කිරීම සඳහා නිර්දේශයක් නම්, නිර්දේශය හා අනුමැතිය සඳහා වාර්තාව අධ්‍යක්ෂ ජනරාල් වෙත ඉදිරිපත් කෙරේ.
  • පැමිණිල්ලේ ප්‍රතිඵල පැමිණිලිකරු හා එයට සම්බන්ධ සේවා දායක යන දෙදොනටම දන්වනු ලැබේ.
  • කවර හෝ පාරිභෝගික පැමිණිල්ලක් පරීක්ෂා කිරීමේ චක්‍රය එක් මසක් තුළ අවසන් කිරිම සහතික කෙරේ.

GMP සහතිකය


GMP සහතිකකරණ යනු සුළු හා මධ්‍ය පරිමාණ ව්‍යවසායකයන් තමන්ගේ ආහාර නිෂ්පාදන සෞඛ්‍යාරක්‍ෂිතව, උසස්‌ තත්ත්වයෙන් නිෂ්පාදනය කරන්නේ නම් ඔවුන්ට ලබාගත හැකි සහතික ක්‍රමයයි. මෙහි GMP යනු Good Manufacturing Practices හෙවත් යහපත් නිෂ්පාදන පිළිවෙත් යන්න ලඝූකොට දැක්‌වීමක්‌ වේ. මෙහි සහතික ක්‍රමයේදී සමස්‌ත ආහාර නිෂ්පාදන ක්‍රියාවලියම එනම් අමුද්‍රව්‍ය සිට නිමි භාණ්‌ඩය දක්‌වා ඇති සියළුම ක්‍රියාවලි සෞඛ්‍යාරක්‍ෂිතව හා යහපත් තත්ත්වයෙන් නිෂ්පාදනය කරන බවට සහ එම තත්ත්වයෙන් අඛණ්‌ඩව පවත්වා ගෙන යන බවට සහතික කරනු ලැබේ.

GMP සහතිකය ලබාදීම සඳහා මූලිකව පදනම් වී ඇත්තේ ප්‍රමිති ආයතනය මගින් සම්පාදනය කර නිකුත් කරන ලද ආහාර නිෂ්පාදනවලට කර්මාන්තශාලාවල පිළිපැදිය යුතු යහපත් සෞඛ්‍යාරක්‍ෂිත ක්‍රම පිළිබඳවයි. SLS 143:1999 භාවිත සංග්‍රහ ප්‍රමිතිය වේ. මෙමගින් සෞඛ්‍යාරක්‍ෂිතව ආහාර නිෂ්පාදනය කරන්නේ කෙසේදැයි ව්‍යවසායකයන් දැනුවත් කෙරේ.

මෙම ප්‍රමිතියට අමතරව තමන් නිෂ්පාදනය කරන ආහාරයටම ආදාල වූ භාවිත සංග්‍රහ ප්‍රමිතියක්‌ද ඇත්නම් එය ද සැලකිල්ලට ගනු ලැබේ.

සහතිකකරණයේදී අවධානය යොමු කළ යුතු අංග අතර

  • ආයතනයේ ස්වභාවය.
  • ආයතනයේ සැලසුම්.
  • පහසුකම්.
  • උපකරණ හා නඩත්තුව.
  • ක්‍රියාකාරී පාලනය.
  • පුහුණු කිරීම.
  • පවිත්‍රතාව හා සනීපාරක්‍ෂක ක්‍රම.
  • සේවකයින්ගේ පෞද්ගලික ස්‌වස්‌ථාව.
  • අමුද්‍රව්‍ය සිට නිමි ද්‍රව්‍ය තෙක්‌ නිෂ්පාදනය පිළිබඳව තොරතුරු.
  • පලිබෝධ පාලනය.
  • අපද්‍රව්‍ය කළමනාකරණය.
  • ලේබල් කිරීම.
  • ඇසුරුම්කරණය සහ ප්‍රවාහනය.

යනාදිය ගැන සැලකිල්ල යොමු කරනු ලැබේ.

යම් ආයතනයක්‌ සහතිකකරණයට අයෑදුම් කිරීමෙන් පසුව එම සහතිකකරණ ක්‍රියාවලිය ලබාදෙන තෙක්‌ නොකඩවා අධීක්‍ෂණය, ආයතනයේ පළපුරුදු නිලධාරීන් මගින් සිදුකෙරේ. සහතිකය ලබා දුන් පසුවද අඛණ්‌ඩව යම් කාල අන්තරවලින් පසු විපරම් විගණන මගින් මෙම සහතික ක්‍රමයේ කාර්යක්‍ෂමතාව ඇගයීම ද සිදුවේ.

GMP සහතික ක්‍රියාදාමයට එක්‌වීමට කැමැති ව්‍යවසායකයන් හට ප්‍රමිති ආයතනයෙන් ලබා ගන්නා අයදුම්පත පුරවා GMP ලේඛනය නමින් හැඳින්වෙන කෙටි වාර්තාවක්‌ සහිතව ඉදිරිපත් කළ යුතුය. එම ලේඛනය සවිස්‌තරව පරික්‍ෂා කර බැලීමෙන් අනතුරුව අදාල ආයතනය තුළ විගණනයන් සිදුකර වාර්තාවක්‌ ලබාදෙනු ලැබේ. එහි ඇති නිර්දේශවලට අනුව දෝෂ ඇත්නම් නිවැරදි කර පද්ධතිය තව දුරටත් වැඩි දියුණු කිරීමෙන් පසුව අදාල ආයතනය වෙත සහතිකකරණය කිරීම සිදුකෙරේ.

 

GMP සහතිකකරණය මගින් වාසි රැසක්‌ නිෂ්පාදකයාට හිමිවේ. ඒවා නම්

  • ආහාරවල සෞඛ්‍යාරක්‍ෂිත බව පිළිබඳ පාරිභෝගික විශ්වාසය වර්ධනය වීම.
  • සහතිකකරණය මගින් ප්‍රතිලාභමය වාසි අත්වීම.
  • තරගකාරී වෙළෙඳපොල තුළ රැඳී සිටීමට හැකියාව ලැබීම.
  • පාරිභෝගික පැමිණිලි අවම වීම. ප්‍රවර්ධන සඳහා අලෙවිකරණ මෙවලමක්‌ ලෙස භාවිත කළ හැකිවීම.
  • ආයතනයේ ප්‍රතිරූපය සහ ඵලදායීතාවය වැඩි දියුණු කිරීමට හැකිවීම.
  • SLS සහතික ලාංඡනය සහ ආහාර සුරක්‍ෂිතතාව පිළිබඳ වූ HACCP, ISO 22000 වැනි වෙනත් සහතික ක්‍රමවලට යාම සඳහා මූලික පදනමක්‌ ලෙස මෙම සහතික ක්‍රමය වැදගත් තැනක්‌ ගනී.
  • ආයතනයේ ආහාර ආරක්ෂණ කළමනාකරණ පද්ධතිය සඳහා මූලික පදනම හා ඒ සඳහා ශක්තියක් මෙමගින් සැපයීම.
  • ආයතනයේ සේවක අහිප්‍රේරණය වැඩිවීම.
  • රෙගුලාසිවල නීතිමය අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා උපකාරීවීම.

GMP සහතිකකරණය ලබාගත් පසු යම් ආයතනයකට තම භාණ්‌ඩ මත පහත දැක්‌වෙන සහතික ලාංඡන ලකුණ යෙදිය හැකිය.

 

 

 

මෙම ලාංඡනය අදාල නිෂ්පාදනය මත දිස්‌වීම තුළින් පාරිභෝගිකයාට මෙම භාණ්‌ඩය අදාල ප්‍රමිතියට අනුකූලව නිපදවා ඇද්ද යන්න හැඟවේ.

මෙහිදී පාරිභෝගිකයෙකු හට මෙවැනි සහතිකලත් භාණ්‌ඩයන් මිලදී ගැනීමෙන් ඔහු/ඇය ගෙවන මුදලට සුදුසු, තත්ත්වයෙන් උසස්‌ සෞඛ්‍යාරක්‍ෂිත බවින් යුත් නිෂ්පාදනයක්ලබාගත්තෙකු ලෙස සෑහීමකට පත්විය හැකිය.

GMP සහතිකය ලබාගත් දේශීය මස්  හා මස්  ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන සිදු කරන ආයතන

 

 

 

 

 

 

    HACCP හා ආහාර සුරක්ෂිතතාවය පිළිඹ තත්ත්ව සහතිකය (ISO22000:2005)


ආහාරවල ආරක්‍ෂා සහිත බව සහතික කිරී‍ම, කර්මාන්ත හා වාණිජ කටයුතු සඳහා ශ්‍රී ල ප්‍ර ආ සේවාවන් සපයන තවත් ක්‍ෂෙත්‍රයක් වේ. I S O 22000 සහ S L S 1266 ප්‍රමිතිවල ජාත්‍යන්තර වශයෙන් පිළිගත් මූලධර්ම මත පදනම්ව සහතිකපත්ලාභී ආයතනයක් සිය ආහාරවල ආරක්‍ෂා සහිත බව සහතික කිරීමේ වැඩ සටහන සකස් කර පවත්වා ගෙන යාම සිදුකරයි.


ලෝකයේ සුප්‍රසිද්ධ ප්‍රතීතන ආයතනයක් වන නෙදර්ලන්තයේ RVA හා ශ්‍රී ලංකා ප්‍රතීතන මණ්ඩලය විසින් යෝජනා ක්‍රම දෙකටම ප්‍රතීතනය ලබා දී ඇත. මෙලෙස මෙම යෝජනා ක්‍රමය යටතේ නිකුත් කෙරෙන සහතික ලොව පුරා පිලිගැනිමට ලක් වේ. ශ්‍රී ල ප්‍ර ආ මගින් ප්‍රදානය කෙරෙන H A C C P හෝ I S O 22000 සහතික වලින් , ආහාර මිනිස් පරි‍භෝජනය සඳහා ආරක්‍ෂාසහිත කිරීම පිණිස ආහාර වර්ගය නිෂ්පාදනය හා පිරිසැකසුම් කිරීම අතරතුරදී මුහුණ පාන රසායනික භෞතික හා ජීව විද්‍යාත්මක උවදුරු සහතික කිරීමේ විෂය පථයට අදාල පරිදි පාලනය කෙරෙන බව පෙන්නුම් කෙරේ.

සහතික කිරීම ලබාගැනීමේ ක්‍රියා පටිපාටිය

සහතික කිරීමට පෙර

නිසිලෙස සම්පූර්ණ කරන ලද අයැදුම් පත ඉදිරිපත් කිරිම

H AC C P සැලසුම …………….. ඉදිරිපත් කිරීම

ප්‍රමාණවත් බව පිළිබඳ විගණන වාර්තාව ලැබීම

FSMS ක්‍රමය වැඩි දියුණු කිරීම

අදියර 1 විගණනය සිදුකිරීම

ක්‍රමය වැඩිදියුණු කිරීම

අවසාන තක්සේරුව (අදියර 11 විගණනය)

නිවැරදි කිරීමේ ක්‍රියා මාර්ග ශ්‍රී ල ප්‍ර ආ වෙත ඉදිරිපත් කිරීම

E M S සහතික කිරීම ලබාගැනීම

සහතික කිරීමෙන් පසු

ආවේක්ෂණය

වාර්ෂික ලියාපදිංචි කිරීම

වර්ෂ 03 ට පසු නැවත තක්සේරු කිරීම

 

HACCP-(Hazzard Analysis Critical Control Points)

උපද්‍රව විශ්ලේෂණය හා ඉතා උවමනාවෙන් පාලනය කල යුතු ස්ථාන

ආහාර දූෂණය විය හැකි ස්ථාන හදුනාගෙන එම තත්ත්ව/උපද්‍රව  මුලින්ම නවත්වා ගැනීම HACCP හි මූලික අදහසයි.

මෙම උපද්‍රව:

  • රසායනික
  • භෞතික හ
  • ජීව විද්‍යාත්මක

ඒවා  ලෙස බෙදා වෙන් කල හැක.

 

HACCP හා ISO 22000 සහතිකකරණය මගින් වාසි රැසක්‌ නිෂ්පාදකයාට හිමිවේ. ඒවා නම්

  • ආහාරවල සුරක්ෂිතතාවය පිළිබඳ පාරිභෝගික විශ්වාසය වර්ධනය වීම.
  • සහතිකකරණය මගින් ප්‍රතිලාභමය වාසි අත්වීම.
  • තරගකාරී වෙළෙඳපොල තුළ රැඳී සිටීමට හැකියාව ලැබීම.
  • පාරිභෝගික පැමිණිලි අවම වීම. ප්‍රවර්ධන සඳහා අලෙවිකරණ මෙවලමක්‌ ලෙස භාවිත කළ හැකිවීම.
  • ආයතනයේ ප්‍රතිරූපය සහ ඵලදායීතාවය වැඩි දියුණු කිරීමට හැකිවීම.
  • ලොව පුරා පිළිගැනීමට ලක්වේ.
  • ආයතනයේ සේවක අහිප්‍රේරණය වැඩිවීම.
  • රෙගුලාසිවල නීතිමය අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා උපකාරීවීම.

HACCP හා ISO 22000 සහතිකකරණය ලබාගත් පසු යම් ආයතනයකට තම භාණ්‌ඩ මත පහත දැක්‌වෙන සහතික ලාංඡන ලකුණ යෙදිය හැකිය.

 

 

 

 

 

 

HACCP හා ISO 22000 සහතිකය ලබාගත් දේශීය මස් හා මස් ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන සිදු කරන ආයතන:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

තත්ත්ව කළමනාකරණය පිළිඹඳ තත්ත්ව සහතිකය - (ISO 9001:2008)

ISO 9001: 2008 ප්‍රමිතියට අනුව සංවිධානවල තත්ත්ව ක්‍රම සහතික කිරීමේ ජාත්‍යන්තර අවශ්‍යතාවන්ට අනුකූල වීම සඳහා ISO 17021 අනුව තත්ත්ව ක්‍රම සහතික කිරීමේ වැඩසටහන සැලසුම් කර ඇත. විෂයපථ අංශ දහනවයක් සඳහා මෙම වැඩසටහනට, ලොව කීර්තිමත් ප්‍රතීතන ආයතන අතරින් එකක් වන නෙදර්ලන්තයේ RvA මගින් බලය ලබා දී ඇති අතර ශ්‍රී ලංකා ප්‍රතීතන ආයතනය (SLAB) විසින් විෂයපථ අංශ 20 ක් සඳහා බලය ලබා දී ඇත. එබැවින්, මෙම වැඩසටහන යටතේ නිකුත් කෙරෙන සහතික ලොව පුරා පිළිගැනීමට ලක්වේ. ආයතනයේ සේවය කරන ඉතා ඉහළ දක්ෂතා ඇති, සුදුසුකම් ලත්, පළපුරුදු හා එ.රා. හි IRCA හි ලියාපදිංචි වූ ශක්තිමත් විගණනක නිලධාරීන් සම්පත් කණ්ඩායමක් හරහා මෙම වැඩසටහන ක්‍රියාත්මක කරනු ලැබේ.

දැනට ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර. ආයතනයෙහි සේවය කරන ප්‍රධාන විගණනක නිලධාරීහු 15 ක් පමණ හා විගණනක නිලධාරීහු 65 ක් පමණ සිටිති.

 

සහතික කිරීම ලබාගැනීමේ ක්‍රියා පටිපාටිය

 

සහතික ‍කිරීමට පෙර

සහතික කිරීම සඳහා අයැදුම් කිරීම

ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර.ආ. වාර්තාව / පූර්ව - ඇගයීම් ප්‍රශ්නාවලිය මත වැඩිදියුණු කිරීම්

තත්ත්ව අත්පොත මත ප්‍රමාණවත් බව විගණනය

තත්ත්ව ක්‍රමය සංවර්ධනය කිරීම

 

 

 

 

විගණනයේ 1 වැනි අදියර සිදු කිරීම

ක්‍රමය වැඩි දියුණු කිරීම

විගණනයේ 11 වැනි අදියර සිදු කිරීම

ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර.ආ. වෙත නිවැරදි කිරීමට ගන්නා ලද ක්‍රියාමාර්ග ඉදිරිපත් කිරීම

සහතික කිරීම

සහතික කිරීමට පසු

සහතික කිරීමෙන් පසු සුපරික්ෂාව

වාර්ෂික ලියාපදිංචි කිරීම

වසර 03කට පසු යළි ඇගයීම

 

සහතිකකරණය මගින් වාසි රැසක්‌ නිෂ්පාදකයාට හිමිවේ. ඒවා නම්

  • සහතිකකරණය මගින් ප්‍රතිලාභමය වාසි අත්වීම.
  • තරගකාරී වෙළෙඳපොල තුළ රැඳී සිටීමට හැකියාව ලැබීම.
  • ආයතනයේ ප්‍රතිරූපය සහ ඵලදායීතාවය වැඩි දියුණු කිරීමට හැකිවීම.
  • ලොව පුරා පිළිගැනීමට ලක්වේ.
  • ආයතනයේ සේවක අහිප්‍රේරණය වැඩිවීම.
  • රෙගුලාසිවල නීතිමය අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා උපකාරීවීම.

 

 

 

ISO 9001:2008 සහතිකකරණය ලබාගත් පසු යම් ආයතනයකට තම භාණ්‌ඩ මත පහත දැක්‌වෙන සහතික ලාංඡන ලකුණ යෙදිය හැකිය.

 

 

 

 

 

 

 

ISO 9001:2008 සහතිකය ලබාගත් දේශීය මස් හා මස් ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන සිදු කරන ආයතන:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

පාරිසරික කළමනාකරණ ක්‍රම පිළිඹඳ තත්ත්ව සහතිකය - ()

EMS (Environmental Management System) සහතික කිරීම, කර්මාන්තයකට I S O 14001 ප්‍රමිතියෙහි අවශ්‍යතාවයන්ට අනුකූලවීමට සහායවන සහ පාරිසරික ස්වභාවික පරිසරයේ ආරක්‍ෂාව වෙනුවෙන් සමාගමේ කැපවිම ප්‍රදර්නය කෙරෙන, ශ්‍රී ල ප්‍ර ආ හි ස්වේච්ඡා සහතික කිරීමේ යෝජනා ‍ක්‍රමයකි. I S O 14001 ප්‍රමිතිය වි‍මෝචන හෝ බැහැරකිරීම් වැනි යම් පාරිසරික අංශයන් සඳහා අවශ්‍යතා නියමකර නොදක්වයි. ඒ වෙනුවට, වර්තමාන කාර්යසාධන දත්ත මත පදනම්ව හෝ නියාමන අවශ්‍යතාවයන්ට අනුකූලවන ආකාරයට ආයතන තමන්ගේම පාලන ඉලක්ක නියමකර ගනී.

ලෝකයේ සුප්‍රසිද්ධ ප්‍රතීතන ආයතන වලින් එකක් වන නෙදර්ලන්තයේ RVA මගින් විෂයපථ අංශ 13 ක් සඳහා ද ශ්‍රී ලංකා ප්‍රතීතන මණ්ඩලය විෂයපථ …………. සඳහාද මෙම යෝජනා ක්‍රමයට ප්‍රතීතනය ලබා දී ඇත. මෙලෙස මෙම යෝජනාක්‍රමයට ලබා දෙන සහතික ලොව පුරා පිළිගැනීමට ලක්වේ.

 

සහතික කිරීම ලබාගැනීමේ ක්‍රියා පටිපාටිය

 

සහතික කිරීමට පෙර

නිසි ලෙස සම්පූර්ණ කරන ලද අයැදුම්පත ඉදිරිපත් කිරීම

සම්පූර්ණ පා.ක.ක්‍ර ( EMS ) ලේඛන කට්ටලය (අත්පොත,අංශ ලේඛනය, පටිපාටීන් ආදිය) ඉදිරිපත් කිරීම.

ප්‍රමාණවත්බව පිළිබඳ විගණන වාර්තාව ලැබීම

පා.ක.ක්‍ර ( EMS ) වෙනුවෙන් අවශය වැඩි දියුණු කිරීම් සිදු කිරීම

අදියර 1 විගණනය සිදු කිරීම

පාරිසරික කළමනාකරණ ක්‍රමය වැඩි දියුණු කිරීම

අවසාන තක්සේරුව (අදියර 11 විගණනය)

නිවැරදි කිරිමේ ක්‍රියාමාර්ග ශ්‍රී ල ප්‍ර ආ වෙත ඉදිරිපත් කිරීම

EMS සහතික කිරීම ලබා ගැනීම

සහතික කිරීමට පසු

ආවේක්ෂණය

වාර්ෂික ලියාපදිංචිකිරීම

වර්ෂ 03 ට පසු නැවත තක්සේරු කිරීම

 

 

ISO 14001:2015 සහතිකකරණය මගින් වාසි රැසක්‌ නිෂ්පාදකයාට හිමිවේ. ඒවා නම්

  • සහතිකකරණය මගින් ප්‍රතිලාභමය වාසි අත්වීම.
  • තරගකාරී වාසි අත්වීම.
  • ආයතනයේ ප්‍රතිරූපය සහ ඵලදායීතාවය වැඩි දියුණු කිරීමට හැකිවීම.
  • ලොව පුරා පිළිගැනීමට ලක්වේ.
  • රෙගුලාසිවල නීතිමය අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා උපකාරීවීම.

 

ISO 14001:2015 සහතිකකරණය ලබාගත් පසු යම් ආයතනයකට තම භාණ්‌ඩ මත පහත දැක්‌වෙන සහතික ලාංඡන ලකුණ යෙදිය හැකිය.

 

 

 

 

 

 

 

    ISO 14001:2015 සහතිකය ලබාගත් දේශීය මස් හා මස් ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන සිදු කරන   ආයතන:

                                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

වෘත්තීයමය සෞඛ්‍ය හා ආරක්ෂාව පිළිබඳ යෝජනා සහතිකය (OHSAS 18001)

 

 

 

මෙම යෝජනා ක්‍රමය , ආයතනයකට සිය වෘත්තීයමය හා සෞඛ්‍යමය ආරක්ෂාව කෙරෙහි අවදානම පාලනය කිරීමට හා සේවකයන් ට ඇති අවදානම් තත්වයන් අවම කිරීම ‍මගින් සිය කාර්යසාධනය වර්ධනය කිරීමටද හැකියාව ලබා දෙයි.

 

 

සහතික කිරීම ලබාගැනීමේ ක්‍රියා පටිපාටිය

 

සහතික කිරීමට පෙර

නිසිලෙස සම්පූර්ණ කරන ලද අයැදුම්පත ඉදිරිපත් කිරීම

අත්පොත ඉදිරිපත් කිරිම

ප්‍රමාණවත්බව පිළිබඳ විගණන වාර්තාව

වෘ.සො..ක්‍රමය (OHSAS) වැඩිදියුණු කිරීම

අදියර 1 විගණනය සිදු කිරීම

ක්‍රමය වැඩි දියුණු කිරීම

අවසාන තක්සේරුව (අදියර 11 විගණනය)

නිවැරදි කිරීමේ ක්‍රියාමාර්ග ශ්‍රී ල ප්‍ර ආ ඉදිරිපත් කිරීම

OHSAS කිරීම ලබාගැනීම

සහතික කිරීමෙන් පසු

ආවේක්ෂණය

වාර්ෂික ලියාපදිංචි කිරීම

වර්ෂ 03 ට පසු නැවත තක්සේරු කිරීම

 

OHSAS 18001 සහතිකකරණය මගින් වාසි රැසක්‌ නිෂ්පාදකයාට හිමිවේ. ඒවා නම්

  • සහතිකකරණය මගින් ප්‍රතිලාභමය වාසි අත්වීම.
  • තරගකාරී වාසි අත්වීම.
  • ආයතනයේ ප්‍රතිරූපය සහ ඵලදායීතාවය වැඩි දියුණු කිරීමට හැකිවීම.
  • ආයතනයේ සේවක අහිප්‍රේරණය වැඩිවීම.
  • රෙගුලාසිවල නීතිමය අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා උපකාරීවීම.

 

ISO 14001:2015 සහතිකකරණය ලබාගත් පසු යම් ආයතනයකට තම භාණ්‌ඩ මත පහත දැක්‌වෙන සහතික ලාංඡන ලකුණ යෙදිය හැකිය.

 

 

 

 

 

 

 

 

OHSAS 18001 සහතිකය ලබාගත් දේශීය මස් හා මස් ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන සිදු කරන ආයතන:

 

 

 

 

 

 

SLS 1161 තත්ත්ව සහතිකය

SLS 1161 ලාංඡන ක්‍රමය” ලෙස වඩාත් ප්‍රසිද්ධියට පත්ව ඇති නිෂ්පාදිත සහතික කිරීමේ වැඩසටහන මස් හා මස් නිෂ්පාදනවල ගුණාත්මක තත්ත්වය පිළිබඳ තෙවන පාර්ශ්වයක සහතිකයක් ලබාදීමේ ක්‍රමයකි.

මෙම ක්‍රමය මගින්  ප්‍රමිතීන්ට අනුකූල වන භාණ්ඩ, නිපදවන දේශීය මෙන්ම විදේශීය නිෂ්පාදකයන්ට ඔවුන්ගේ නිෂ්පාදිත භාණ්ඩ මත ‘SLS’ සලකුණ යෙදීමට බලපත්‍ර ලබාදීමට ශ්‍රී.ලං.ප්‍ර. ආයතනයට හැකියාව ලැබේ.1984 අංක 6 දරන ශ්‍රී ලංකා ප්‍රමිති ආයතන පනත හා ඒ යටතේ පනවන ලද නියෝග නිෂ්පාදකයන්ට එවැනි බලපත්‍ර නිකුත් කිරීම සඳහා ශ්‍රී ලංකා ප්‍රමිති ආයතනයට බලය ලබා දී ඇත.

නිෂ්පාදන සහතික කිරීමේ වැඩසටහන ස්වභාවයෙන් ස්වේච්ඡා එකකි. කෙසේ වෙතත්, 1979 අංක 1 දරන පාරිභෝගික ආරක්ෂණ පනත හා 2003 අංක 09 දරන පාරිභෝගික කටයුතු අධිකාරී පනත යටතේ නිකුත් කරන ලද නියමයන් හරහා SLS සලකුණ සකසා ඇත. කෙසේ වෙතත් මෙම නියෝගය නොවෙනස්ව පවතී.

වෙළඳ භාණ්ඩයක හෝ නිෂ්පාදිතයක් සහතික කිරීමේ ලකුණ තිබීමෙන් එම වෙළඳ භාණ්ඩය හෝ නිෂ්පාදිතය අදාල ශ්‍රී ලංකා ප්‍රමිති පිරිවිතර වලට අනුකූලව නිපදවා ඇති බවත් එහි තත්ත්වය පිළිබඳ සාධාරණ සහතික වීමක් සහිතව මිළදී ගත හැකි බවත් හැඟවේ. ආයතනයේ සුදුසුකම් ලත් විගණනක නිලධාරීන් විසින් සිදු කරන  විගණන හා නිෂ්පාදිත පරීක්ෂණ හරහා සිදු කෙරෙන තත්ත්ව සහතික කිරීමේ ක්‍රමයේ අඛණ්ඩ අධීක්ෂණය මගින් පිරිවිතර අවශ්‍යතාවන්ට අනුකූලවීම සහතික කරනු ලැබේ.

ආයතනයේ සාමාන්‍ය ප්‍රතිපත්තිය වනුයේ අදාල ප්‍රමිතියට අනුකූල වීමේ වගකීම නිෂ්පාදකයා මත රඳා පවතින ආකාරයට සහතික කිරීමේ ලාංඡන ක්‍රමය ක්‍රියාත්මක කිරීමයි. මෙය සහතික කිරීම සඳහා එක් එක් බලපත්‍රධාරියා විසින් ආයතනය මගින් නිර්දේශ කරනු ලබන මාර්ගෝපදේශන හා අනුකූල වන තත්ත්ව සහතික කිරීමේ ක්‍රමයක් යොදා ගත යුතු වේ. තත්ත්ව ක්‍රමය ප්‍රලේඛනය හා ක්‍රියාත්මක කිරීමේ වගකීම ඔහු වෙත වන අතර තත්ත්ව ක්‍රමයේ අඛණ්ඩ ඵලදායීබව ආයතනයේ සුදුසුකම් ලත් නිලධාරීන් විසින් ඒකාකාර කාලාන්තර සහිතව විමසා බලනු ලැබේ.

 SLS 1161 සහතිකකරණය ලබාගත් පසු යම් ආයතනයකට තම භාණ්‌ඩ මත ඉහත දැක්‌වෙන සහතික ලාංඡන ලකුණ යෙදිය හැකිය.

 

SLS 1161 සහතිකය ලබාගත් දේශීය මස් හා මස් ආශ්‍රිත නිෂ්පාදන සිදු කරන ආයතන:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

මූලාශ්‍ර:-

  1. නවලිය විශේශාංග- /2010/01/04

ක්‍රිෂාන්ති හෙන්දාවිතාරණ

ශ්‍රී ලංකා ප්‍රමිති ආයතනයේ වැඩබලන අධ්‍යක්‍ෂිකා
(
අලෙවි හා ප්‍රවර්ධන)

  1. ශ්‍රී ලංකා ප්‍රමිති ආයතනයේ නිල වෙබ් අඩවිය. slsi.lk/

 

  1. HALAL ACCREDITATION COUNCIL | OFFICIAL WEBSITE hac.lk/

 


කතෘ : Gayan Chamara
ලිපිය : සාමාන්‍ය ලිපි
කියවූ ගණන : 5,037
කැමති ගණන : 0