අම්ල, භස්ම හා උදාසීන ද්රව්ය පිළිබඳව ඔබ 7 වැනි ශ්රේණියේ දී උගත් දේ සිහියට නගන්න. එම ද්රව්ය පිළිබඳව කරුණු පුනරීක්ෂණය කිරීම සඳහා 8.17 ක්රියාකාරකමෙහි යෙදෙමු.
ඉහත නිරීක්ෂණ අනුව A ද්රාවණය ආම්ලික බවත් B ද්රාවණය භාස්මික බවත් ක ද්රාවණය උදාසීන බවත් හඳුනා ගත හැකි ය.
භස්මයකට අම්ලයක් එකතු කරන විට කවර අන්දමේ විපර්යාසයක් සිදු වේ දැයි සොයා බැලීම
උදරයේ ඇති වන අම්ල ගතිය සමනය කිරීම සඳහා මිල්ක් ඔෆ් මැග්නීසියා දියරය ලබා දෙන බව ඔබ අසා ඇත. මිල්ක් ඔෆ් මැග්නීසියා භාස්මික ද්රව්යයකි. මෙසේ ආම්ලික ද්රව්යයක බලපෑම අවම කිරීම සඳහා භාස්මික ද්රව්යයක් දීමට හේතුව කුමක් ද ? මේ පිළිබඳව සොයා බැලීමට 8.18 ක්රියාකාරකමෙහි නිරත වෙමු.
a) පිනෝල්ප්තැලින් බින්දු කිහිපයක් දැමූ සෝඩියම් හයිඩ්රොක්සයිඩ් ද්රාවණය
b) අම්ලය එකතු කිරීම නිසා තරමක් දුරට උදාසීනීකරණය වී ඇත.
c) මුළුමනින් ම උදාසීනීකරණය වී ඇත.
මෙලෙස භස්මයකට අම්ලයක් එකතු කිරීමේ දීත්, අම්ලයකට භස්මයක් එකතු කිරීමේ දීත් ඒවායේ ආම්ලික හා භාස්මික ගුණ අඩු වන අතර එක්තරා අවස්ථාවක දී ආම්ලික හා භාස්මික ගුණ මුළුමනින් ම නැති වී යයි. එම ක්රියාවලිය උදාසීනිකරණය ලෙස හඳුන්වයි. සෝඩියම් හයිඩ්රොක්සයිඩ් යනු භස්මයක් බව ද හයිඩ්රොක්ලෝරික් යනු අම්ලයක් බව ද ඔබ දනියි. මේ දෙවර්ගය ප්රතික්රියා කරන විට සෑදෙන්නේ සෝඩියම් ක්ලෝරයිඩ් හා ජලය යන උදාසීන ද්රව්ය වේ. මෙම අම්ල හා භස්ම අතර ප්රතික්රියාව රසායනික විපර්යාසයකි. එය උදාසීනිකරණ ප්රතික්රියාවක් ලෙස හැඳින්වේ. එම ප්රතික්රියා පහත දැක්වෙන ආකාරයට වචන සමීකරණයකින් දැක්විය හැකි ය.
සෝඩියම් හයිඩ්රොක්සයිඩ් + හයිඩ්රොක්ලෝරික් අම්ලය → සෝඩියම් ක්ලෝරයිඩ් + ජලය
සාමාන්ය ජීවිතයේ අම්ල - භස්ම උදාසීනිකරණය හමු වන අවස්ථා කිහිපයක් පිළිබඳව මීළඟට සොයා බලමු.
ආමාශයේ අම්ල ගතිය වැඩි වූ විට, මිල්ක් ඔෆ් මැග්නීසියා පානය කරනු ලැබේ. මිල්ක් ඔෆ් මැග්නීසියා යනු මැග්නීසියම් හයිඩ්රොක්සයිඩ් නැමැති භස්මය යි. එම භස්මය මගින් ආමාශයේ වැඩිපුර ඇති හයිඩ්රොක්ලෝරික් අම්ලය උදාසීන වීම සිදු වේ. මී මැස්සන් දෂ්ට කළ විට හුනු ආලේප කිරීමෙන් වේදනාව පහ ව යයි. මී මැස්සන් දෂ්ට කළ විට සමට ඇතුළු වන විෂ ආම්ලික ය. හුනු යනු භස්මයකි. ඒ මගින් අම්ලය උදාසීන වේ. වේදනාව පහ ව යන්නේ එබැවිනි. දෙබරුන් දෂ්ට කළ විට ඇතුළු වන විෂ භාස්මික ය. එබැවින් විනාකිරි හෝ දෙහි යුෂ වැනි ආම්ලික ද්රව්යයක් ආලේප කිරීමෙන් එම විෂ උදාසීන වී වේදනාව පහ ව යයි.
ආම්ලික පසට හුනු යොදනු ලැබේ. හුනු භාස්මික ද්රව්යයක් බැවින් පසෙහි ආම්ලික තත්ත්වය අඩු කෙරේ.