මිනිස් යන්තරේ රැක දෙන මන්තරේ

මිනිස් යන්තරේ රැක දෙන මන්තරේ

මිනිස් යන්තරේ රැක දෙන මන්තරේ 

යන්ත්‍රයක් ක්‍රියා කිරීමට නම් ඊට ඉන්ධන අවශ්‍ය වෙයි.ඉන්ධන නොමැති වූ කල කල යන්ත්‍රය ක්‍රියාවිරහිත වේ නැතහොත් අඩපණ වෙයි.මිනිස් ශරීරය ද යාන්ත්‍රික ස්වභාවය ගනී .යන්ත්‍රය ද ක්‍රියා කරන්නේ ඉන්ධන බලයෙනි .ශරීරයට අවැසි ඉන්ධන ලැබෙන්නේ ආහාරවලිනි.ශරීර යන්ත්‍රය ක්‍රියා කරවන ආහාර පිළිබඳ දැඩි අවධානයක් යොමු කළ යුතුයි.

.මිනිසාගේ මූලික අවශ්‍යතාවයන් ගෙන් ප්‍රධාන තැනක් ලැබෙන්නේ ආහාරයට වේමිනිසා ආහාර භාවිතයට හුරු වූයේ ද බොහෝ ඈත කලක සිට ම ය .පරිසරය හා නිබදව ගැටළු මිනිසා ආහාර ලබා ගැනීමට භාවිතා කළ ප්‍රධාන ප්‍රවේ ද වන්නේ පරිසරය වේ.

ඒ අනුව ගස් වැල් වලින් වැල්වලින් හෙවත් ශාකමය ආහාර සතුන්ගෙන් මාංශ ආහාර ද ද සපයා ගන්නට ඔහු සමත් විය.මේ ආහාර රටාව විවිධ යුගයන් වලදී විවිධාකාර වෙනස්කම් වලට භාජනය විය.එමෙන්ම රටින් රටට ද ද දේශයෙන් දේශයට ද පළාතෙන් පළාතට ද වෙනස් වේ .මුල් යුගයේ අමු අමුවෙන් ආහාරයට ග් දෑ පසුකාලීනව පිසින ලද ආහාරයට ගැනීමට හුරුවිය.කෙසේ වුවද ආහාර වලින් තොරව මිනිසාට හෝ සත්ත්වයාට ජීවත් විය නොහැකිය .

මෙලොව වෙසෙන කිසිම ජීවියෙකුට ආහාර නොමැතිව ජීවත් ජීවත් විය නොහැකි ය .මිනිස් සිරුර සැකසී ඇත්තේ ඒ ඒ අනුව වේ පුද්ගලයෙකුට ආහාර අවශ්‍ය වීමට බලපාන හේතු කිහිපයකි . එනම් නිරෝගී ශරීරයක් පවත්වා ගැනීමට, ශරීරයේ වැඩීමට,සෞඛ්‍ය සම්පන්නව ජීවත්වීමට ,ශක්තිය ලබා ගැනීමට ,ශරීරය ගෙවුණු කොටස් නැවත යථා තත්ත්වයට පත්කිරීමට  

ශරීරයට නිසි පෝෂණයක් ලැබෙන ආහාර සමබර ආහාර නම් වේ  .සම්බල ආහාර වේලක් ලබා ගැනීමෙන් ඇතිවන ප්‍රයෝජන බොහොමයක්  වේ .එමෙන්ම අප සිතන හා ක්‍රියා කරන ආකාරය පිළිබඳ වෙනස්කම් ඇති කරන්නේද ආහාරයයි .ආහාරය අපේ ශරීරය වැඩීමට සහ වර්ධනයට බලපානු ලබයි.ශරීරයට ශක්තිය ලබා දෙයි .හොඳ ආහාර ගැනීම නිසා මනස දියුණු වේ .හොඳ ආහාර ගැනීම නිසා නිරෝගී නිරෝගී සෞඛ්‍ය සම්පන්න මානසිකත්වයක් ඇති වේ.

ආහාරයක ප්‍රධාන වශයෙන් ශක්ති ජනක,වර්ධක හා ආරක්ෂක වශයෙන් අංශු තුනකින් සමන්විතය.මිනිස් යන්ත්‍රය ක්‍රියා කරවන ප්‍රධාන පෝෂක කොටස් පහකි.පිෂ්ටය,ප්‍රෝටීන, විටමින් හා ඛනිජ ලවණ.

මෙම කොටස් පහ නැවත කාණ්ඩ දෙකකට බෙදේ.ඒ ක්ෂුද්‍ර පෝෂක හා මහා පෝෂක වශයෙනි .ක්ෂුද්‍ර පෝෂක ගණයට අයත් වන්නේ විටමින් ඛනිජ ලවණ හා ජලය අඩංගු ආහාරයි .ඒවා සුළු වශයෙන් ගත්තද ශරීරයට අවශ්‍ය ම ය .මහා පෝෂක ලෙස ගැනෙන්නේ පිෂ්ඨය ප්‍රෝටීන හා මේ ද යයි .මේ සියලුම සියලුම අත්‍යවශ්‍ය පෝෂක කොටස් ස්වභාවිකව ලබා ගැනීම ලබා ගැනීම වඩාත් අගනේය.සෞඛ්‍ය සම්පන්න සිරුරකට   සියල්ල අත්‍යවශ්‍යය.

යන්ත්‍රයක සුළු දෝෂ ඇති වීම ස්වභාවිකයි .එවිට වෙනත් කොටස් එකතු කිරීමෙන් එය නැවත පණ ගැන්විය හැකිය.එහෙත් සිරුරේ යන්ත්‍රය අඩාල වීම භයානකය .ඒ නිසා දිනකට අවම වශයෙන් එළවළු වර්ග දෙකක් හෝ තුනක්,පලා වර්ගයක් පලතුරු වර්ග දෙකක් හෝ තුනක් ආහාරයට ගැනීම ඉතා වැදගත් වේ.

සැලකිලිමත් වන්න!

  • දිනපතා විවිධ වර්ගයේ ආහාර කෑමට ගන්න.
  • බත් හාල් පිටි වලින් පිටිවලින් සාදන ලද ආහාර පිටි සහිත ආහාර සහ අනෙකුත් ධාන්‍ය වර්ග දිනකට දෙවරක් ගන්න .
  • එළවළු හා පලතුරු බහුලව ආහාරයට ගන්න .
  • පාන් හා තිරිගු පිටි වලින් සැකසූ ආහාර වර්ග අඩුවෙන් ගන්න.
  • පියලි හා ඇට වර්ග,මාළු හා කරවල වැඩි ප්‍රමාණයක් ද ප්‍රමාණයක්ද කුකුල් මස් හා බිත්තර මධ්‍යස්ථ ප්‍රමාණයක්ද මස් ස්වල්ප ප්‍රමාණයක් ද  ආහාරයට ගන්න.
  • දින පතා කිරි හෝ කිරි ආහාර පාවිච්චි කරන්න .
  • ඔබගේ ආහාරයට මධ්‍යස්ථ මේද ප්‍රමාණයක් එක් කර ගන්න .
  • ලුණු පරිභෝජනය සීමා කොට අයනීකරණය කළ ලුණු  පමණක් ප්‍රයෝජනයට ගන්න .
  • සීනි ,පැණි රස කෑම වර්ග ,පැණි රස බීම අඩුවෙන් පරිභෝජනයට ගන්න.
  • වැඩිපුර ජලය පානය කරන්න .
  • ආහාර ගැනීම සමතුලනය කිරීමෙන් අඛණ්ඩ ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම් මගින් සෞඛ්‍ය සම්පන්න ශරීර බරක් පවත්වා ගන්න.

කතෘ : Gayan Chamara
ලිපිය : අවවාද
කියවූ ගණන : 1,002
කැමති ගණන : 0