ආහාර - 5-වසර සිංහල

ආහාර

ශරීර වර්ධනයට අවශ්‍ය ආහාර

  • ශරීරයට ශක්තිය ලැබෙන ආහාර - පාන්, බත්, කොස්, දෙල්
  • ශරීරය වඩවන ආහාර - මස්, මාළු, කිරි, බිත්තර, කරවල, පරිප්පු, ධාන්‍යවර්ග
  • ශරීරය ආරක්ෂා කරන ආහාර - නිවිති, ගොටුකොළ, සරාණ, කැරට්, වට්ටක්කා
  • ආහාර වල අඩංගු ප්‍රධාන පෝෂක - කාබොහයිට්ඩ්‍රේඩ්, ප්‍රෝටීන්, විටමින්, ලිපිඩ, ඛනිජ
  • කාබෝහයිට්ඩ්‍රේඩ් අඩංගු ආහාර - බත්, පාන්, කොස්, අල, බතල
  • ප්‍රෝටීන් අඩංගු ආහාර - මස්, මාළු, කිරි, බිත්තර, කරවල, පරිප්පු, ධාන්‍ය වර්ග
  • විටමින් බහුල ආහාර - දෙහි, ගස්ලබු, නිවිඩු හාල්, තක්කාලි
  • ලිපිඩ බහුල ආහාර - එළවළු, ගිතෙල්, තලතෙල්, කජු, බටර්, රටකජු
  • ඛනිජ බහුල ආහාර - මුගුනුවැන්න, ගොටුකොළ, හාල්මැස්සන්, නිවිති
  • කැල්සියම් බහුල ආහාර - පලා වර්ග, කුඩා කටු සහිත මාළුන්, කිරි, කොකෝවා
  • යකඩ අඩංගු ආහාර - මස්, පීකුදු, බිත්තර, නිවිති, සාරණ
  • පොස්පරස් අඩංගු ආහාර - මස්, කේජු, කව්පි, සුදුලුනු, සෝයා බෝංචි
  • සෝඩියම් අඩංගු ආහාර - මේස ලුණු, මස්, කිරි, බිත්තර
  • අයඩින් අඩංගු ආහාර - මුහුදු මාළු, අයඩීන් මිශ්‍ර ලුණු
  • ෆ්ලුවරින අඩංගු ආහාර - පානීය පිරිසිදු ජලය

 

     විටමින් ඌනතාවය නිසා වැළදෙන රෝග හදුනා ගනිමු.

  • විටමින් A - හම වියලීම, කොරපොතු මතු වීම, ඇස්වල ආබාධ, රාත්‍රියේ ඇස් නොපෙනීම
  • විටිමින් B - බැරි බැරියාව, හෘද ආබාධ, රක්තහීනතාව
  • විටමින් C - ශිතාද රෝගය, විදුරු මහෙන් ලේ යාම, දත් බුරුල්විම, ශරිරයේ බර අඩු වීම
  • විටමින් D - මාන්දම, දත් හා අස්ථි  නොවැඩීම, රුධිරය කැටි ගැසීම
  • කැල්සියම් - කුරුවීම, අස්ථි හා දත් දුර්වල වීම
  • යකඩ - රක්තහීනතාවය
  • අයඩින් ඌනතාවය - ගලගණ්ඩය, කුරුවීම
  • ෆ්ලුවරින් ඌනතාවය නිසා වැළදෙන රෝග - දත් දිරා යාම, දත් පුල්ලි ඇති විම

 

    ආහාර විෂවීම වළක්වාගත හැකි ආකාරය        

  • පරිභෝජනයට පෙර එළවළු පලතුරු වර්ග හොදින් සෝදා ආහාරයට ගැනීම
  • පිසු ආහාර කෘමි සතුන්ට ළගාවීමට නොහැකි වන සේ ආවරණ කර තැබීම
  • විනාකිරි යෙදු ආහාර ලෝභ භාජනවල නොදැමී ම
  • ඇසුරුම් කරන ලද ආහාර කල් ඉකුත් වීමේ දිනය හොදින් පරික්ෂා කර පරිහරණයට ගැනීම
  • ආහාර පිසීමට පෙර භාජන හොදින් සේදීම, පිරිසිදු ආහාර සැකසීම, ආහාර ගැනීමට පෙර දෑත් පිරිසිදු කිරීම

 

        ජලය අපිරිසිදු වීම නිසා වැළදෙන රෝග - පාචනය, අතීසාරය, උණ සන්නිපාතය, කොළරාව, සෙංගමාලය

    ආහාර කල් තබා ගත හැකි පැරණි ක්‍රම හා නවීන ක්‍රම

  • මාළු ලුණු දමා ජාඩි දැමීම
  • මාළු වේලා කරවල කර ගැනීම
  • මස්, මාළු දුම් ගසා වියළා දුං කරවල සාදා තබා ගැනීම
  • දෙහි ලුණු දමා (ලුණු දෙහි) ලෙස කල් තබා ගැනීම
  • කොස් ඇට වැලි යට කර වැලි කොස් ඇට දැමීම
  • කොස් මදුළු , කොස් ඇට, දෙල්, තම්බා අව්වේ වේලා පැණි දමා ආහාරය ගැනීම
  • මස් මී පැණි වල බහා කල්තබා ගැනීම
  • ශීතකරණයේ තැබීම ( මස්, මාළු, එළවළු, පලතුරු)
  • ටින් හා බෝතල් වල ඇසිරිීම (සැමන්, කල්කිරි, චට්නි, කෝඩියල්, ජෑම්)
  • නවීන තාක්ෂණ ක්‍රම වලින් වියළීම (මිදි , කරවල)