ශිෂ්‍යත්ව පාඩම් මාලාව - 14 සිංහල ,පරිසරය,සාමාන්‍ය දැනීම - 3-වසර සිංහල

ශිෂ්‍යත්ව පාඩම් මාලාව - 14 සිංහල ,පරිසරය,සාමාන්‍ය දැනීම

(1)අපේ ජාතික කොඩියේ කොළ පාට තීරුවෙන් අදහස් වන්නේ කුමක්ද?

(2)ඔබ දන්නා ජාතික හා ආගමික උත්සවයන් කිහිපයක් නම් කරන්න?

(3)මුස්ලිම් ජාතිකයන්ගේ පිරිමි අය අදින ඇදුමේ  හා ගැහැණු අය අදින ඇදුමේ නම කුමක්ද?

(4)මහ සිකුරාදා උත්සවය පැවැත්වීමේ අරමුණ කුමක්ද?එය සිහිකරමින් කරන ආගමික වතාවන් මොනවද?එය සිහිවීමට කරන සැරසිලි මොනවද?

(5)හින්දු ආගම් වලට අයත්ආගමික සංකේතය කුමක්ද?

(6) බෞද්ධ ජනයාගේ ආගමික ස්ථානය කුමද??

(7)ගස්  යනුවෙන් හදුන්වන්නේ මොනවද?එයට උදාහරණ දෙන්න?

(8)ආහාරවල සැරසිලි කිරීමට යොදා ගන්නා එළවලු හා පලතුරු  මොනවද?

(9)වඩු කුරුල්ලා සතුව විශේෂ හැකියාවක් ඇත එය කුමක්ද?

(10) මීයාගේ ඇගේ වසන මැක්කන් මගින් බෝවිය හැකි රෝගය කුමක්ද?

(11)පහත සතුන් විසින් ලබා දෙන ආර්ථික වාසි මොනවද?

(12) පහත සතුන් ආහාර අපිරිසිදු කරන්නේ කෙසේද?

      (i) මියා                                  (ii) ලේනා                           (iii) කැරපොත්තා

(13)පාචනය බෝ කරන්නේ කුමන සත්වයාද ?

(14)තම කටින් නිකුත් කරන සාවයක් දිගේ ලිස්සමින් ගමන් කරන සතා කවුද?

(15)මෙම සතාගේ බෙල්ල කපා දැමුවත් යම් කාලසීමාවක් නොමැරී ජිවත් වන ලේ සුදු පාට සත්වයා කවරෙක්ද?

(16)මාළුවාගේ ශරීරයේ ඇති කොටස් නම් කරන්න?

(17)ඉදල  නමැති උපකරණය සදා ගැනීමට  යොදා ගන්නා අමුද්‍රව්‍ය මොනවද?

(18)පිගානක්  හොදින් පිරිසිදු කර ගැනීමට භාවිතා කළ හැකි දේ ලියන්න?

(19)පාපිස්සක් නිවැරදිව පරිහරණය කිරීමේදී ඔබ විසින් සැලකිලිමත් විය යුතු කරුණු මොනවද?

(20)කෑම මේසයකදී භාවිතා කරන පහත උපකරණ වලින් ඇති ප්‍රයෝජනය ලියන්න?

      (i) අත් පිස්නා                                 (ii) බන්දේසිය                        (iii) කැම වසන කුඩය

(21)පලතුරු බිම සැකසීමට යොදා ගන්නා පලතුරු කිහිපයක් නම් කරන්න?

(22)පොල් බැයක්  කල් ඉකුත්විමේදී දැකිය හැකි ලක්ෂණය කුමක්ද?

(23)ඔබ ආහාරයට ගන්නා අල වර්ග කිහිපයක් නම් කරන්න?

(24)රිය අනතුරක් වලක්වා ගත හැකි ආකාරය ලියන්න?

(25)වෙළදපොලේ ඇති පැකට් නොකරන ලද ආහාර කිහිපයක් නම් කරන්න?

(26)ලිදට වැටීමෙන් සිදු වන අනතුරු වලක්වා ගත හැකි ආකාරය කුමක්ද?

(27)බල්ලෙක් සපා කැම සිදු වු  විටක කලයුතු දේ හා නොකළ යුතු දේ මොනවද?

(28)මීයාගේ  මුත්‍රා මගින් බෝ වන  රෝගයක් නම් කරන්න?

(29)ජලයේ ගිලෙන දේවල් 5 ක්  නම් කරන්න?

(30) ජලයෙන් අපට ලැබෙන ප්‍රයෝජන  මොනවද?

(31) පහත දැක්වෙන ජලයේ පාවෙන දේ ජලයේ ගිල්වීමට අප විසින් කළ යුතු දේ මොනවද?

      (i) සෘජුෆොර්ම්                           (ii) පොල්ගෙඩිය                   (iii)ලෑලි කැබැල්ල

(32) පහත දැක්වෙන ජලයේ ගිලෙන දේ ජලයේ පා  කිරීමට  අප විසින් කළ යුතු දේ මොනවද?

      (i) කාසියක්                           (ii) ගල් කැටය                   (iii)ගඩොල් කැටය

 

(33)ජලයේ දිය වෙන දේවල් මොනවද ?

(34) ජලය අපතේ යාම වලක්වා ගැනීමට අපට කළ හැකි දේවල් මොනවද?

(35) ගෙවත්තක වැඩෙන පැළෑටි කිහිපයක් නම් කරන්න?

 

 

පිළිතුරු

(1)මුස්ලිම් ජනතාව

(2)වෙසක් උත්සවය/ඇසල උත්සවය/නත්තල් උත්සවය /දීපාවලි උත්සවය/පොසොන් උත්සවය/රාමසාන් උත්සවය /මිලාදුන් නබි නායක උත්සවය

(3)පිරිමි අය ජුම්බා නම් ඇදුම  හා හොප්පිය /ගැහුණු අය හබායා නම් ඇදුම

(4)අරමුණ වන්නේ ජේසු තුමා කුරුසියේ දුක් විද මරණයට පත් වීම සිහිකිරීම

    ආගමික වතාවන් වන්නේ පසන් ගීතිකා

    සැරසිලි ලෙස පාස්කු සංදර්ශනයට යොදා ගන්නා සැරසිලි යොදා ගනී

(5)ත්‍රිසුළය

(6) පන්සල

(7)ශක්තිමත් කදක් ඇති ශාක මේ නමින් හැදින්වේ සමහර ගස් උසට වැවේ  කොස්/බුරුත /තේක්ක /දෙල් /පොල්

(8) කැරට් /කොමඩු /බිට් /තක්කාලි /රාබු /වට්ටක්කා

(9) නිර්මාණශීලිව කුඩු සැදීම සදහා ඇති හැකියාව

(10මහාමාරිය

(11)ගවයා         -කෘෂි කටයුතු වලට උදව් වෙයි /පොහොර ලබා දෙනවා

     බැටළුවා       - බැටළු ලොම් උණුසුම් කබා සැදීමට /මස් පිණිස යොදා ගනී

     එලදෙන - පොහොර ලබා දෙනවා /කිරි ලබා දෙනවා

(12) (i) මියා       :ආහාර වලට කට දැමීම /කා දැමීම /ආහාර ද්‍රව්‍ය මලපහ කිරීම                              (ii) ලේනා     :පලතුරු කා දැමීම

 (iii) කැරපොත්තා: ආහාර වලට කට දැමීම /කා දැමීම

(13)ගෙමැස්සා

(14) ගොළුබෙල්ලා

(15) කැරපොත්තා

(16) ඇස /කට /වරල් /වල්ගය /කොරපොතු -වල්ගයට පෙදය යන්න භාවිතා කරයි

(17)ලි මිට /පොල්ඉරටු/පුවක් මිට

(18)සබන් /අළු /වීම් දමා හොදින් සේදීම

(19)පාපිස්සේ වැලි දුවිලි වලට අමතරව දෙයක් ඇත්නම් සෝදා පිරිසිදු කිරීම

      එහි කෙස් නුල් පැටලී ඇත්නම් ඒවා ඉවත් කිරීම

      පාපිස්සේ ඇති වැලි සැරයකට වරක් ඉවත් කිරීම

(20)       (i) අත් පිස්නා  -අත පිසදා ගැනීම

             (ii) බන්දේසිය        - ආහාර වර්ග පිළිගැන්වීම              

             (iii) කෑම වසන කුඩය -එහි ඇති ඉතිරි වු ආහාර සතුනට වැසීමට නොහැකි ලෙස තබා ගැනීමට

(21) අබ /දෙහි /දිවුල් /පැපොල් /අනෝදා /අන්නාසි /දොඩම් /දුරියන් /බෙලි

     

(22) දුගද හැමීම /කළු පාටින් බුස් බැදීම

(23)බතල /බුත්සරණ අල /අර්තාපල් /ඉන්නල /හබරල

 (24) වේගයෙන් රිය පැදවීම හොද නැත

        බීමතින් රිය පැදවීම හොද නැත

      පාරේ දකුණු පසින් යාම

      කහ ඉර හෝ සුදු ඉර භාවිතා කිරීම්

(25) අර්තාපල් /බි ලුණු/ රතු ලුණු /හාල් මැස්සන්

(26) ළිද වටා උසට ආරක්ෂක බැම්මක් ඉදි කිරීම

       ලිදට එබී බැලීමෙන් වැලකීම

(27)කලයුතු දේ : සපා කැ  ස්ථානය සබන් යොදා ගලා යන පිරිසිදු ජලයෙන් සේදීම   

                           රෝහලට ගෙන යාම                    

       නොකළ යුතු දේ : සපා කැ තුවාලය සදහා අත් බෙහෙත් නොගෙවිය යුතුය

                                     අපිරිසිදු රෙදි වලින් තුවාල නොබැදිය යුතුය

(28) මිඋණ

(29)යකඩ ඇණය /වැලි /ජිල් බෝලය /කවුපි /සබන් කැටය /ඇල්පෙනිත්ත

 (30) වගා කටයුතු වලට/.නැමට /නැව් ආදී ජල වාහන ප්‍රරවහනයට/ගිණි නිවීමට /බිමට

(31) (i) සෘජුෆොර්ම් -ගලක බැද ජලයට දැමීම

       (ii) පොල්ගෙඩිය - ලෙලි ගසා ජලයට දැමීම

       (iii)ලෑලි කැබැල්ල -ගඩොල් කැටයක බැද ජලයට දැමීම

 (32)      (i) කාසියක්     -  සෘජුෆොර්ම් කැබැල්ලක් මත තබා ජලයේ තැබීම      

             (ii) ගල් කැටය   -  සෘජුෆොර්ම් කැබැල්ලක් මත තබා ජලයේ තැබීම                     

                (iii)ගඩොල් කැටය-ලි කොටයක් මත තබා ජලයේ තැබීම

      

(33) සිනි /විනාකිරි /ලුණු /දිය සායම් /රබර් තින්ත

(34)  දිය නාන විට භාජනයක් පුරවා දිය නැ ම

        වැසී කාලවලදී ජලය ටැංකි වල හෝ විශාල භාජනවල ආවරණ යොදා රැක ගැනීම

        ජල කරාමයෙන් දිය බිමට බදුන් භාවිතා කිරීම

        කුබුරක ජලය රදවා ගන්නේ නම් නියර හොදින් බැදීම

         දිය නැමෙන් ඉවත් වන ජලය ද හැකිනම් වගා බිමකට යැවීම

(35) මදුරුතලා /නිදිකුම්බා /මොනරකුඩුම්බිය/පොල්පලා/මිරිස්